
64 I ENDOVASCULAR TODAY I MAY 2005

The views and opinions presented in this article are

those of the authors and do not necessarily reflect those of

the US FDA, the US Department of Health and Human

Services, or the Public Health Service.

Many manufacturers and clinicians have

used the rationale that a device is a cus-

tom device and, therefore, does not

require FDA approval or oversight for its

use. In reality, the custom device defini-

tion rarely applies.

Look up the word custom in the dic-

tionary and you may learn that custom used as an

adjective means:

1. Made to order. 

2. Specializing in the making or selling of made-to-

order goods: a custom tailor.

This definition explains the assumption that a “cus-

tom device” is simply a made-to-order medical device.

Not surprising, however, is that the FDA has a specific

definition for a custom device. Former FDAer and

expert on custom devices, Harold “Wally” Pellerite, now

with Quintiles Consulting, sheds some light on the FDA

definition and some common misconceptions.

Q: What is the FDA definition of a custom device?
A: The statutory definition of a custom device is

found in Section 520 (b) of the Federal Food, Drug, and

Cosmetic Act (the Act) (Table 1). A practical, working

definition is: 

A custom device is a new, unique, one-of-a-kind

device that is needed for a specific individual; it is for

clinical use only and not for study purposes. Further, it

is unlikely that this type of device will be needed again,

or that any further need for this type of device will

occur so infrequently that it would be impracticable to

conduct even a feasibility study to determine safety and

effectiveness. 

Q: What do people often call custom devices that
do not fit into this definition? 

A: The most common mistake made by manufactur-

ers and clinicians is assuming that by satisfying one sec-

tion of 520(b), they meet the exemption. Often manu-

facturers mistakenly consider changes made to the size

and/or shape of a device or changes in the materials of

construction to meet the needs of a specific patient to

be a custom device. Similarly, there is a belief that hav-

ing a prescription for a specific individual makes the

device a custom device. Although these scenarios meet

the requirement of making the device for an individual,

there are multiple requirements identified in 520(b)

that must be met in order for the device to qualify as a

custom device. Most notably, the type of device must

not be generally used or have the potential to be gener-

ally used. 

Similarly, making the device for only one doctor is

assumed to make the device a custom device. However,

if the doctor is likely to use the device again, the use

should either be under a clinical study or the device

should first be cleared for marketing by the FDA. 

Q: What is an example of a custom device?
A: One example would be the case in which a fetus

was in trouble and needed an external pacemaker. The

manufacturer worked with the physician to design a

completely new 3-F, dual-lumen pacing lead. This was not

a modification to an existing lead; they had to start from

scratch to design the lead. As this was a brand new

device that would only be used once and it was for a new

indication, the lead was regulated as a custom device.

Q: If a PMA-approved device is modified from the
approved design at the request of a clinician to
allow for treatment of a patient with a failing
device, can the device be distributed as a custom
device?

A: A single occurrence that is not likely to occur again

may be permitted. However, the manufacturer and the
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clinician would need to determine whether this, or a

similar need, is likely to recur. If so, the manufacturer

would need to file a PMA supplement requesting to

market the modified device, or the device would need

to be used under the Investigational Devices

Exemptions (IDE) provisions. (Information about IDEs

can be found in the January/February 2003 issue of

Endovascular Today.)

Q: If a physician takes pieces of devices to make a
new device (eg, stents and graft material to make a
new endovascular graft or heart valve), is that a cus-
tom device?
A: This question is a bit more complicated and fact

dependent. All licensed practitioners are permitted to

use approved devices for any use in a legitimate doc-

tor/patient relationship, as practice of medicine. As

such, combining marketed devices may be permitted

under the Act’s “Practice of Medicine” exemption, but

only if the two devices do what they are intended to do

according to their respective labels (Section 906 of the

Act). If the combination is actually a new device with a

new use, it becomes a Class III device, and the physician

would likely need to have an approved IDE or marketing

approval, even if he or she only used the device in his or

her own practice. It is important to note that the courts

have held that when a physician uses a device on a

patient, this is considered to be commercial use, even if

the physician does not charge for the device. The court

points out that each time a device is used on a human,

it is “Held for Sale,” in “Domestic Commerce,” and there-

fore it falls under the jurisdiction of the FDA and is sub-

ject to the Act. 

Q: How do the rules for custom devices differ from
those for other devices? 

A: It is important to understand that the exemption for

a custom device is, practically speaking, only an exemption

from the “Premarket Approval” requirements under sec-

tion 515 of the Act. This means that the device can be pro-

vided without having FDA approval. Technically, a custom

device is subject to all other provisions of the Act, includ-

ing registration, listing, Good Manufacturing Practices

(GMP), etc. However, for a true custom device, the agency

recognizes that the physician and the manufacturer are

working together to create a new device. That device is

not likely to be produced again and, as such, has its own

unique Master History Record. The physician’s involve-

ment in the design and construction is such that the nor-

mal GMP and labeling requirements would appear to be

overly burdensome. As such, there may be other excep-

tions to requirements that the FDA may allow.  

This is the case only for a “true” custom device. What

we see happening all the time is manufacturers starting

out with what may be a custom device but then making

it available upon request to the same physician or to

other physicians as word of its use spreads. It is not

uncommon for a device to start out as a custom device

and subsequently lose that status since the use changes to

“likely to occur.” The device ceases to be a custom device

as the manufacturer is really using the same basic manu-

facturing process and materials to produce the unit. It

may be “customized” for a specific patient, but it is not a

custom device as defined in Section 520 (b). Once the

device is no longer a custom device, it must have an FDA

approval or be used in a clinical study that is conducted

in accordance with the IDE regulations.

Custom Devices

520(b) Sections 514 and 515 do not apply to any device, which, in order to comply with the order of an individual physician
or dentist (or any other specially qualified person designated under regulations promulgated by the Secretary after an oppor-
tunity for an oral hearing) necessarily deviates from an otherwise applicable performance standard or requirement pre-
scribed by or under section 515 if (1) the device is not generally available in finished form for purchase or for dispensing
upon prescription and is not offered through labeling or advertising by the manufacturer, importer, or distributor thereof for
commercial distribution, and (2) such device —

(A)(i) is intended for use by an individual patient named in such order of such physician or dentist (or other specially quali-
fied person so designated) and is to be made in a specific form for such patient, or

(ii) is intended to meet the special needs of such physician or dentist (or other specially qualified person so designated) in
the course of the professional practice of such physician or dentist (or other specially qualified person so designated), and
(B) is not generally available to or generally used by other physicians or dentists (or other specially qualified persons so desig-
nated). 

TABLE 1.  FROM SECTION 520(B) OF THE FEDERAL FOOD, DRUG, AND COSMETIC ACT
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Q: What are the ramifications for inappropriate-
ly identifying a device as a custom device?

A: A device that does not have FDA approval or an

IDE is adulterated and misbranded and, therefore, sub-

ject to regulatory action such as seizure. The physician

and manufacturer may be subject to regulatory sanc-

tions such as injunction, prosecution, and possibly

civil money penalties. Further, the Department of

Justice has proceeded with fraud cases against physi-

cians and manufacturers, as both may have falsely

received reimbursements from CMS and/or other

insurance carriers. 

In addition, facilities may be held liable in civil cases

for permitting the use of these unapproved devices in

their facility. It is important to note that it is the role

of the Institutional Review Board of the facility to

oversee any use of an unapproved device, and it

would be wise to extend that to any use of a custom

device. 

SU M M ARY

The law requires that Class III devices be approved

(or part of a study) prior to being used on humans. It

is important to understand that Congress intended

the custom device provision to be available for the

medical anomaly that comes up in medicine. It is only

for the clinical use that is so unique or limited that it

is unreasonable and/or overly burdensome to apply

the premarket requirements of the Act. Custom

devices are not used for study purposes. In fact, if a

sponsor is collecting safety and effectiveness data,

then by definition, the device cannot meet the defini-

tion of a custom device. ■
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